Meme Kanseri Ameliyatları
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

    Randevu İçin Hemen Arayın!

    Meme Kanseri Ameliyatları

    Meme Kanseri Ameliyatları

    Meme kanseri ameliyatları temel olarak iki gruptur: Meme koruyucu cerrahi ve memenin alınması (mastektomi)

    MEME KORUYUCU CERRAHİ

    Meme koruyucu cerrahi memenin sadece kanser olan alanının sağlam sınırlarla çıkartılmasıdır. Tıp dilinde segmenter mastektomi, lumpektomi, geniş kitle eksizyonu, kadranektomi gibi isimlendirildiğini duyabilirsiniz.
    Erken evre meme kanserlerinin büyük kısmında meme koruyucu cerrahi ilk seçenek olacaktır ve yeterlidir. Bir memeye uygulanacak cerrahi sonrasında, her iki meme arasında belirgin asimetri meydana gelecekse, plastik cerrahi teknikler kullanılarak memeler olabildiğince doğala yakın, birbirine benzer hale getirilebilir. Bunu meme cerrahınız yapabileceği gibi, bir plastik cerrahi ekibi ile de planlayabilir.

    Meme koruyucu cerrahinin en önemli şartı tümörün sağlam sınırlarla çıkartılmasıdır. Ameliyat esnasında hızlı patoloji değerlendirmesi ile cerrahi sınırlar ve ameliyatın yeterliliği değerlendirilir. Tecrübeli bir patolog ile işbirliği güvenli cerrahiyi sağlar. Diğer önemli kural, memesi korunan hastalara mutlaka radyoterapi yani ışın tedavisi verilmesi gerekliliğidir.

    MASTEKTOMİ

    Memenin alınması yani mastektomi meme başının, meme derisinin ve tüm meme dokusunun alınarak düz bir göğüs duvarı bırakılmasıdır.

    Mastektomi tek başına yapılabileceği gibi, aynı ameliyatta, eş zamanlı yeni meme yapılabilir. Meme başı ve derisi korunarak memenin içi boşaltılabilir; veya meme başı korunması uygun olmayan durumlarda, yalnız meme derisi korunarak meme alınabilir. Yeni meme yapılmasının (rekonstrüksiyon) en basit yöntemi meme protezi kullanmaktır. Tek aşamalı ameliyatta alınan meme dokusunun yeri protez(implant) ile doldurulurken, iki aşamalı ameliyatta meme dokusunun yerine önce bir yer tutucu, balon (expander) yerleştirilir. Tüm tedavilerin tamamlanmasını takiben, ikinci bir ameliyatla balon protez çıkartılır, yerine kalıcı protez yerleştirilir.
    Hastanın kendi dokuları kullanılarak ta yeni meme yapılabilir. Karın, sırt, kalça bölgesinden doku alınarak yeni meme yapmak mümkündür. Bu teknikler ileri tecrübe gerektiren, doğru kararlar ve iyi seçilmiş hastalarda uygulandığında iyi sonuçlar getiren ameliyatlardır.

    Enflamatuar meme kanseri ve tedaviye yanıtsız lokal ileri hastalıkta eş zamanlı onarım yapılmaz.
    Mastektomi ameliyatı bir memede birden fazla tümör olan kadınlarda, radyoterapi alma imkanı olmayanlarda, meme koruyucuc cerrahinin kozmetik olarak uygun olmayacağı hastalarda veya risk azaltıcı ameliyat olarak tercih edilir.

    ***

    Meme kanseri tanısı koyulan bir kadına hangi ameliyatın uygun olacağına ancak detaylı değerlendirmeler sonrası karar verilebilir. Aynı evrede tanı koyulan farklı hastalara farklı ameliyatlar uygun olabileceği gibi, bir hasta için birden fazla seçenek olabilir. Farklı doktorlardan görüş alabilirsiniz, ancak kendi hastalığınızı bir başkasınınki ile kıyaslamayın.

    Doç. Dr. Ece Dilege

    Doç. Dr. Ece Dilege, 1973 yılında İstanbul’da doğdu. 1996 yılında İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Genel Cerrahi ihtisasını 2002 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda tamamladı.

    Yorumlar

    Bir yorum yazınız