Covid-19’un Meme Kanserine Etkisi
RANDEVU TALEP ET

ONLINE RANDEVU

*Saat 19.00’ dan sonraki online randevu talepleriniz için tarafınıza saat 09.00’ dan sonra geri dönüş yapılacaktır.

    Randevu İçin Hemen Arayın!

    Covid-19’un Meme Kanserine Etkisi

    Covid-19’un Meme Kanserine Etkisi

    Covid-19 (korona) pandemisi hayatın her alanını etkilediği gibi meme kanseri taraması, tanısı, tedavisi ve hasta bakımını da etkiledi.

    Meme kanseri tanısı alan hastalar ve meme kanseri için yüksek risk taşıyan hastalar kendilerini zor ve zaman zaman korkutucu bir tabloda buldular. Kadınların kanser taramaları aksadı. Kontrol zamanları gelen veya şikayeti olanlar hastanelere gitmekten, Covid bulaşır korkusuyla kaçındılar.

    Hastalarımızın çoğu halen doktor randevularına gitmek güvenli mi, yoksa tedavilerini ya da kontrol filmlerini ertelemeleri gerekir mi merak ediyorlar, soruyorlar.

    Dünya Sağlık Örgütü 11 martta Covid-19’u pandemi ilan ettikten sonra kısıtlamalar başladı ve sosyal mesafe tanımı hayatımıza girdi. Bu arada bir çok kadın da meme kanseri tanısı almaktaydı. Sadece acil ameliyatların yapılmasına izin verilen dönemde bile kanser ameliyatlarını yapmaya, tedavilerini sürdürmeye devam ettik.

    Kanser tedavilerinde Covid sonrası yeni algoritmalar oluşturuldu. O dönemde tüm dünyayla birlikte bizim de tedavi yaklaşımlarımız bir miktar değişti. Meme kanseri tedavisi kişiye özeldir, pandemide bunun önemi ve faydası öne çıktı. Tedavi planlamalarını yaparken Covid-19 açısından da en az risk oluşturacak şekilde değişiklikler yaptık. Gelişmelere çok hızlı ayak uydurduk, başarılı da olduk.

    Bu içeriğimize bakmanızda fayda var: Meme Kanseri Nedir?

    Hiçbir hastayı tedavisiz bırakmadık.

    Haziran-temmuzda yavaş yavaş yeni normale geçiş yaparken  hastalar erteledikleri muayenelerine gelmeye başladılar.

    Ne yazık ki, aylar sonra hastaneye büyüyen kitleler, yara haline gelmiş tümörlerle gelen kadınları görmek pandeminin üzücü sonuçlarından biri oldu. Sorunca hastalarımızın büyük kısmı Covid-19 enfeksiyonundan korktuğu için hastaneye gelmek istemediğini söylüyor.

    Ama KANSER, KORONAYI BEKLEMİYOR!  Meme kanseri erken teşhis edildiğinde %95 oranında tedavi edilebilir. Hastalık ilerlediğinde, hem tedaviler ağırlaşır hem de başarı oranları düşer.

    **Tarama muayenelerini, Mamografi kontrollerini geciktirmek, meme kanserinin tedavisinin daha güç olduğu, daha ileri evrelerde teşhis edilmesine neden olur. Kanser taramasının faydaları ise Covid riskden çok daha fazladır.

    Covid-19 pandemisi devam ederken

    • Özellikle memesinde sertlik, kitle farkeden, meme başı akıntısı gelişen, şekil değişikliği, asimetrik şişlik gibi şikayeti olan kadınlar gecikmeden doktora başvursunlar.
    • Yüksek riskli takipteki kadınlar taramalarını ertelemesinler
    • Yıllık muayene, mamografi taramalarınızı yaptırın

    **maske, mesafe, el yıkama kurallarına uyarak geldiğinizde, siz,doktorunuz ve sağlık merkezi kurallara uyuyorsa bulaş riski minimal olacaktır.

    ***COVİD-19 MEME KANSERİNDEN DAHA ÖNEMLİ DEĞİLDİR.

    MEME KANSERİ OLAN HASTALARDA COVİD-19’UN RİSKLERİ

    MEME KANSERİ OLAN HASTALARDA COVİD-19’UN RİSKLERİ

    Meme kanseri tanısı almak zaten ürkütücüdür, pandemi döneminde bununla karşı karşıya kalmak ise hastalara ekstra bir korku verdi. Covid-19 ile enfekte hastaların büyük kısmı hafif-orta şiddette solunum yolu şikayetleri ile hastalığı atlatmakta, bir kısmı hiç farketmeden geçirmektedir.

    **Meme kanseri olmak otomatik olarak Covid-19’a yakalanırsanız hastalığın daha ağır, komplikasyonlarla seyredeceği anlamına gelmiyor.

    *Meme kanseri tedavisi nedeniyle bağışıklık sisteminiz zayıfladıysa ya da akciğer hastalığınız varsa, evet ciddi artmış risk ile karşı karşıya olabilirsiniz.

    *Kemoterapiden birkaç ay sonra bağışıklık sisteminiz normale döner. Bu toparlama süreci kişiden kişiye değişebilir. Sizin geçmişte kemoterapi almış olmanız, Covid-19 açısından direkt artmış risk grubuna sokmaz. Devam etmekte olan tedaviler ise risklidir. Bazı kemoterapi ilaçları, bazı akıllı ilaçlar kendileri akciğer problemine yol açabileceği için Covid komplikasyonları açısından daha risklidir.

    Meme kanseri ile birlikte;

    • 65+yaş
    • KOAH
    • Ciddi kalp hastalığı
    • Tip 2 diyabet, kronik böbrek hastalığı, orak hücreli anemi
    • Şişman

    İseniz covid-19 komplikasyon riski artar

    Covid-19’un hemen gitmeyeceğini biliyoruz. Yeni normal şartlara hepimiz adapte oluyoruz:

    • Maske zorunlu
    • Hastaneye girişte ateş kontrolü
    • Teletıp kullanımı yaygınlaşıyor
    • Bekleme alanlarında mesafe
    • Cerrahi/tedavi öncesi covid-19 testi
    • Hastanede yatış süresi kısıtlı
    • Ziyaretçi kabul edilmiyor

    MEME KANSERİ TARAMASI

    Şikayeti olan hastalara kanser taraması ve tanısal biyopsileri yapmaya hiç ara vermedik

    Meme kanseri tedavisi sonrası kontrol filmlerini hastaların durumuna, güvenli bulduğumuzda göre birkaç ay erteledik

    Şimdi rutin meme kanseri tarama muayene ve filmleri, mg ve usg yapıyoruz

    **

    Siz ya da yakınınız, aile büyüğünüz MEME KANSERİ tanısı aldıysa, mutlaka tedavinizi olun. Aksi takdirde hastalık ilerler.

    İlginizi çekebilir: Meme Kanserinde Erken Tanı

    Covid tedavisi alan hastalar hastaneden izole bölümlerde tedavi olduğundan, kanser hastaları ile yanyana bulundurulmazlar. Uygun şartlarda olmadığınızı düşünüyorsanız ikinci görüş alabilirsiniz

    Görüşmelere yalnız gitseniz de görüşme esnasında doktorunuzdan izin alıp, yakınınızın sanal ortamda (telefon gibi) size eşlik etmesini isteyebilirsiniz.

    Kendinizi fazla endişeli ya da depresyonda hissediyorsanız destek isteyebilirsiniz.

    Kişinin ek hastalıkları nedeniyle gerekmedikçe, meme kanseri hastalarını ameliyattan sonra erken taburcu ederek, etkin şekilde uzaktan takip ettik.

    Ameliyat seçimlerimizi etkiledi. Uzun sürecek/hastanede uzun yatış gerektirecek daha riskli ameliyatları geciktirdik.

    Koruyucu mastektomileri erteledik

    İki aşamalı planlanılan ameliyatlarda, 2.estetik kısmını daha ileri tarihe planladık

    Bazen radyoterapiyi limitler dahilinde geciktirerek verdik, kısa süreli tedavileri hızla adapte ettik. Hastaların kemoterapileri de uygun şekilde planlanıldı.

    Covid yoğunluğunun arttığı dönemde, tedavilerde hastaların hastaneye daha az gelmelerini hedefledik.

    Teletıp: Online randevu sistemi

    Daha sıkı koruma tedbirleri aldık: 1 refakatçi, ziyaretçi

    **Bilin ki hedefimiz mevcut şartlar altında sizin için en iyi, en doğru kararı verebilmektir

    Hastalarımızı Covid-19’dan korurken, meme kanseri tedavilerini yapmak için elimizden geleni yapıyoruz.

    Doç. Dr. Ece Dilege

    Doç. Dr. Ece Dilege, 1973 yılında İstanbul’da doğdu. 1996 yılında İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Genel Cerrahi ihtisasını 2002 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda tamamladı.

    Yorumlar

    Bir yorum yazınız